Warzywa to podstawa diety człowieka. Chcąc mieć do nich dostęp w nieograniczonych ilościach, warto zadbać o posiadanie własnego ogrodu warzywnego. Jego przygotowanie warto rozpocząć od rzetelnego planowania miejsca, grządek, rozmieszczenia poszczególnych roślin, a także uwzględnienia nasłonecznienia, wilgotności i tego, które z warzyw nie lubią swojego sąsiedztwa.
Rabaty wysokie — uporządkowanie i efektywność zbiorów
Przygotowując przestrzeń pod ogród warzywny, nie należy zapominać, że najlepiej sprawdzą się tu grządki warzywne na podwyższeniu. Dzięki nim można zachować w ogrodzie ład i porządek, a także — jeśli ktoś jest prawdziwym, ogrodowym estetą — stworzyć z roślin niezapomniane i wyjątkowe wzory. Co więcej, podwyższone grządki umożliwiają gęstsze zasadzenie roślin, co w praktyce przedkłada się na dużo większe zbiory. Oznacza to, że z wyższych grządek warto korzystać również wtedy, gdy ma się do dyspozycji ograniczoną przestrzeń ogrodu.
Wyższe grządki a bezpieczeństwo upraw
Wiele osób decyduje się na podwyższone rabaty warzywne ze względu na bezpieczeństwo upraw. Mogą to być rabaty Valenta, dostępne w naszej ofercie: https://www.guttasklep.pl/pl/c/Rabaty-warzywne/205. Wysoka grządka pozwala ograniczyć wpływ niektórych roślin na wzrost warzyw i innych roślin, które znajdują się na sąsiedniej grządce. Co więcej, zastosowanie podwyższenia ułatwia pielęgnację roślin, gdyż dzięki niemu ogrodnik nie musi się tak bardzo schylać. Warto też zauważyć, że rabaty wysokie są mniej podatne na rozprzestrzenianie się chwastów.
Jak przygotować podwyższoną rabatę warzywną?
Kluczem do rozpoczęcia prac przy podwyższaniu rabat jest ustalenie ich właściwych wymiarów. Standardowa, podwyższona grządka unosi się na wysokość od 40 do 60 cm względem ziemi. Jej szerokość to maksimum 120 cm, o ile zapewnione jest obustronne podejście do rabaty. Jeśli grządka warzywna na podwyższeniu ma opierać się np. na ścianie budynku, to jej szerokość powinna wynosić maksymalnie 60 cm. Ściany rabat wykonuje się z drewnianych palisad, desek, a nawet ze starych, betonowych bloczków. Przestrzeń komunikacyjną pomiędzy rabatami można pokryć żwirem lub korą. Opcjonalnie można wykorzystać do tego celu kostkę brukową.
Jak zabezpieczyć rabatę?
Jeśli grządki warzywne na podwyższeniu są obłożone drewnem, to nie można zapominać o jego wzmocnieniu. Listwy powinny mieć odpowiednią grubość, być zaimpregnowane, a także — jeśli jest taka konieczność — wzmocnione regularnie ustawionymi wspornikami. Rabaty warzywne powinny być zabezpieczone od spodu folią z dziurami, aby zapewnić właściwe odprowadzanie wilgoci. Ich spód należy wyłożyć warstwę drenażową składającą się z keramzytu, żwiru i kamyków.
Jak widać, przygotowanie podwyższonych rabat warzywnych nie jest takie trudne. Może zatem nadszedł czas, aby wprowadzić je do własnego ogrodu?